Monday, 9 January 2012

JOM SIHAT

Berat badan yang berlebihan mengakibatkan perasaan tidak tenang. penampilan kurang meyakinkan. rasa rendah  diri lebih menguasai diri. untuk menurunkan berat badan cuma ada dua pekara yang mesti dititik beratkan... yang pertama penjagaan makanan dan senaman.
 1-Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan. jadi ambillah makanan yang seimbang dari segi zat, vitamin,meneral, karbohidrat yang diperlukan oleh tubuh badan. banyakkan pengambilan sayuran2 serta ulam ulaman dan buah buahan. kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan karbohidrat tinggi. lebihkan pengambilan air putih sekurang2 lapan gelas sehari.
2-Badan sihat hidup cergas. mulakan senaman yang mudah dan ringkas. contohnya berjalan 10 000 langkah setiap hari. berjalan secara santai dalam lingkungan 5 km. dapat membakar lemak1500 kalori. 
menurunkan berat badan secara sihat bukanlah dengan cara yang mendadak kerana ia akan memberi tekanan kepada badan untuk menerima perubahan. MUNGKIN KITA AKAN KURUS TAPI PASTIKAH KITA SIHAT DAN SEGAR.

No comments:

Post a Comment